Onderhoud van je fiets: zo houd je jouw tweewieler in topconditie

Een fiets is een geweldig vervoersmiddel. Of je nu door de stad wilt rijden, de natuur wilt verkennen of een sportieve uitdaging wilt aangaan, met een fiets kom je overal. Maar om ervoor te zorgen dat je fiets altijd klaar is voor gebruik en veilig is om te rijden, is regelmatig onderhoud cruciaal. In dit artikel vertellen we je alles over het onderhouden van je fiets en geven we tips en advies om je tweewieler in topconditie te houden.


Onderhoud van je fiets: zo houd je jouw tweewieler in topconditie


Regelmatig onderhoud

Er zijn verschillende onderdelen van een fiets die regelmatig onderhoud nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Een paar belangrijke onderdelen zijn de ketting, remmen, banden en de versnelling. Een goede richtlijn voor het onderhoud van een fiets is om dit minimaal één keer per jaar te laten doen. Voor intensiever gebruikte fietsen zoals e-bikes of tourfietsen kan het nodig zijn om vaker onderhoud te laten uitvoeren. Met preventief onderhoud verklein je de kans dat je onverwachts onderweg met pech komt te staan.

 

Remmen en verschillende typen remmen

De remmen van een fiets zijn essentieel voor de veiligheid tijdens het fietsen. Er zijn verschillende soorten remmen, zoals (hydraulische) velgremmen, hydraulische schijfremmen, trommelremmen en terugtrapremmen. Elk type rem heeft zijn eigen specifieke onderhoudsvereisten. Velgremmen moeten bijvoorbeeld regelmatig worden gecontroleerd op slijtage en moeten mogelijk worden vervangen als de remblokken te ver zijn afgesleten. Bij schijfremmen is het belangrijk om te zorgen dat de remblokken niet versleten raken en om de schijven schoon te houden van vuil en olie.

 

Fietsen met riemaandrijving en derailleur

Veel moderne fietsen zijn uitgerust met een riemaandrijving in plaats van een ketting. Riemaandrijvingen hebben verschillende voordelen ten opzichte van kettingen, zoals een stillere en schonere werking. Toch hebben ze ook hun eigen specifieke onderhoudsvereisten. Het is belangrijk om de spanning van de riem regelmatig te controleren en deze indien nodig aan te passen. Fietsen met een derailleur hebben ook hun eigen specifieke onderhoudsvereisten, zoals het regelmatig schoonmaken en afstellen van de derailleur en het vervangen van versleten kettingen.

 

Zelf onderhoud plegen

Naast het laten uitvoeren van professioneel onderhoud, kun je ook zelf een aantal zaken controleren en onderhouden aan je fiets. Het is bijvoorbeeld belangrijk om regelmatig de bandenspanning te controleren en de ketting schoon te maken en te smeren. Een goede bandenspanning voorkomt onnodig snelle slijtage en verkleint de kans op lekke banden. Daarnaast is het verstandig om de remmen te controleren en de verlichting zo nu en dan te testen.

 

Maak tijdig een afspraak voor onderhoud

Het is belangrijk om tijdig een afspraak te maken voor onderhoud aan je fiets. Bij ons kun je eenvoudig een afspraak maken om je fiets te laten nakijken. Deze afspraak kan online gemaakt worden, maar kan natuurlijk ook telefonisch of in de winkel worden afgesproken. Houd er wel rekening mee dat we in de werkplaats de onderhoudsafspraken graag inplannen en dat het in de zomer erg druk kan zijn. Plan je afspraak daarom bijvoorkeur minimaal twee weken van te voren in. Bij een reguliere onderhoudsbeurt controleren we onder meer het stuur en het zadel, de spaken en banden(spanning), maar ook ketting, versnellingssysteem, remmen en verlichting. Bovendien controleren we bij ebikes of er software updates nodig zijn en updaten we deze waar nodig.

Graag attenderen we je erop dat wij geen racefietsen meer servicen. Daarnaast plegen wij alleen onderhoud aan door ons verkochte mountainbikes. Tenslotte behouden wij ons het recht bepaalde reparatie- of onderhoudsopdrachten te weigeren, bijvoorbeeld indien de reparatie- of onderhoudskosten de waarde van de fiets sterk overstijgen. Van fietsmerken waarvan wij geen dealer zijn kunnen wij niet altijd elektronisch onderhoud plegen.

Na een onderhoudsbeurt rijd jouw fiets weer als nieuw!

Je kunt een online reparatie- of onderhoudsafspraak inplannen via onze website onder het kopje 'Service'.


Terug



Deel het met uw vrienden!


Meer Nieuws

Onze nieuwste aanwinst: de Tern GSD

Ontdek de nieuwste toevoeging aan ons assortiment bij Karlas Fietsen: de Tern GSD, een revolutionaire elektrische transportfiets die tot wel 200 kg totaalgewicht aankan.

NFP fietslease nu ook beschikbaar bij Karlas Fietsen

Wij zijn nu ook dealer van NFP fietslease, wat betekent dat je nu bij ons ook een fiets kunt uitzoeken via Nationale Fiets Projecten. In dit artikel leggen we uit hoe het bestelproces eruit ziet en wat je kan doen om snel en onbezorgd weg te fietsen op je nieuwe fiets!

Optimaal presteren in de kou: tips voor je fietsaccu in de winter

De winter heeft zijn intrede gedaan, en dat betekent dat het tijd is om extra zorg te dragen voor je elektrische fiets en met name voor je fietsaccu. Het koude weer kan namelijk invloed hebben op de prestaties van je accu, waardoor je mogelijk minder ver kunt fietsen dan gebruikelijk. Hier zijn enkele handige tips om je fietsaccu in topconditie te houden tijdens de wintermaanden.

Bevroren versnellingen in de winter? Tips om je fiets in topconditie te houden!

Het is weer de tijd van het jaar waarin de temperaturen dalen. Het winterse landschap heeft een eigen schoonheid, maar voor fietsers brengt het koude weer soms uitdagingen met zich mee. Een veelvoorkomend probleem dat zich voordoet tijdens vriesweer is het bevriezen van versnellingskabels, wat kan resulteren in niet-functionerende versnellingen.

Help! Mijn fiets is gestolen, wat nu?

In dit artikel geven we je een stappenplan bij diefstal van je fiets.

Fietsen in de regen: tips voor onderhoud en bescherming

Met de herfst in volle gang en met de huidige regenachtige dagen is het essentieel om extra aandacht te besteden aan het onderhoud van je fiets. Of je nu dagelijks naar het werk fietst of geniet van ontspannen weekendtochten, een goed onderhouden fiets en de juiste accessoires maken het verschil. Hier zijn enkele waardevolle tips om je tweewieler in topconditie te houden, zelfs tijdens de meest regenachtige periodes.

Wintertijd! Hoe verzet ik de tijd van mijn Bosch Intuvia display?

De klok is weer verzet. In dit artikel vertellen we hoe je makkelijk & eenvoudig de tijd van je Intuvia display goed zet.

Ontdek de voordelen van een fietsendrager

Fietsliefhebbers opgelet! We hebben de perfecte oplossing om je fiets overal mee naartoe te nemen: een fietsendrager voor op de auto. Of je nu van plan bent om de prachtige fietspaden in de natuur te verkennen, deel te nemen aan een spannende fietstocht of gewoon je fiets wilt meenemen op vakantie, een fietsendrager op je auto biedt talloze voordelen.

Het belang van een goed bandenprofiel voor je fiets in de winter

Voor fietsers kan het in de winter een uitdaging zijn om veilig de weg op te gaan als de temperaturen dalen en sneeuw en ijs de straten bedekken. Een van de belangrijkste factoren die je fietservaring in de winter beïnvloeden, is het bandenprofiel van je fiets. In dit artikel bespreken we het belang van een goed bandenprofiel voor je fiets in de winter en hoe je ervoor kunt zorgen dat je veilig en comfortabel kunt blijven fietsen, zelfs als de weersomstandigheden ongunstig zijn.

Fietsverlichting: alles wat je moet weten om veilig te fietsen

Fietsen is niet alleen een duurzame en gezonde manier om jezelf te verplaatsen, maar ook een activiteit die dag en nacht kan plaatsvinden. Terwijl we genieten van onze fietstochten, is veiligheid altijd onze hoogste prioriteit. Een essentieel onderdeel van fietsveiligheid is de juiste fietsverlichting. In dit artikel willen we de verschillende soorten fietsverlichting benadrukken, de opties uiteenzetten en je helpen bepalen welke fietsverlichting het beste bij jouw behoeften past.

Veilig en warm fietsen het hele jaar door met Karlas Fietsen in Delft

Wil je zorgeloos genieten van je fietstochten, ongeacht het weer? Bij Karlas Fietsen begrijpen we hoe belangrijk veiligheid op de fiets is. Daarom bieden we een breed scala aan fietsproducten en -accessoires die jouw fietservaring veiliger en comfortabeler maken, en dat met een speciale focus op de wintermaanden.

Veiligheid voorop: zorg voor zichtbaarheid tijdens donkere dagen

Het is weer die tijd van het jaar waarin de dagen korter worden en het eerder donker wordt. Terwijl we ons langzaam voorbereiden op gezellige winteravonden, is er één aspect waar we niet lichtzinnig over mogen denken: onze veiligheid op de fiets. Graag willen we dan ook het belang van goede zichtbaarheid in deze periode benadrukken en willen we fietsers herinneren aan de wettelijke eisen en verplichtingen in Nederland.

10 Tips voor veilig fietsen tijdens de hitte!

De zomerse temperaturen kunnen fantastisch zijn om er met de fiets op uit te trekken, maar extreme hitte kan fietsen ook uitdagend maken. Daarom delen we graag 10 waardevolle tips om veilig te blijven fietsen tijdens hittegolven.

De voordelen van je fiets leasen

Ben je op zoek naar een nieuwe (elektrische) fiets maar wil je zo'n groot bedrag liever niet in één keer uitgeven? Het kan aantrekkelijk zijn je fiets te leasen. Fietsleasing biedt tal van voordelen die zowel financieel als praktisch aantrekkelijk zijn. Uiteraard staan we klaar om je over de voordelen te vertellen.

Zorgeloos fietsplezier voor ouderen: veiligheidstips en accessoires!

Binnen een steeds veranderende wereld blijft één vreugde constant: fietsen. Bij Karlas Fietsen begrijpen we de wens van ouderen om met vertrouwen op pad te gaan. Hier zijn waardevolle tips voor een onbezorgde fietstocht.

NIEUW : LOCKRIDE ACCUBEVEILIGING VOOR FRAMEACCU

Bescherm je Gazelle Grenoble of Gazelle Ultimate e-bike met de nieuwe Lockride accusloten. Deze op maat gemaakte sloten bieden geavanceerde beveiliging, nette pasvorm en een afschrikking tegen diefstal. Voor €149,90 investeer je in gemoedsrust en bescherming voor je e-bike accu.

Alles voor de kids!

Wil je de buurt verkennen op je eigen fiets? Bij Karlas Fietsen in Delft hebben we alles wat je nodig hebt voor een geweldige fietservaring.

Registreer je Gazelle fiets & ontvang een sleutelhanger

Heb je net een nieuwe Gazelle-fiets gekocht? Of heb je al heel lang een Gazelle-fiets, maar nog geen account aangemaakt bij Gazelle? Maak nu een account aan, voeg je fiets toe en ontvang een sleutelhanger cadeau.

Beveilig je fiets: verschillende soorten fietssloten en hun voor- en nadelen

Als het gaat om de veiligheid van uw fiets, is een goed fietsslot essentieel. Het kan u niet alleen helpen uw fiets te beschermen tegen diefstal, maar het kan u ook gemoedsrust geven als u uw fiets ergens achterlaat. Er zijn verschillende soorten fietssloten beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel zullen we een aantal van deze verschillende typen bespreken.

Actieradius van een e-bike

Een van de belangrijkste voordelen van een e-bike is de actieradius, oftewel de afstand die u kunt afleggen op één acculading. De actieradius van een e-bike is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de weersomstandigheden, het gewicht van de fiets en de fietser, de gekozen ondersteuningsstand en het gebruik van versnellingen. Het kiezen van de juiste accu is van groot belang.

Ontdek jouw ideale actieradius met de Bosch actieradius calculator bij Karlas Fietsen!

Karlas Fietsen in Delft biedt een breed scala aan e-bikes aan die zijn uitgerust met de nieuwste Bosch accu's. Deze accu's zijn beschikbaar in vier verschillende typen: 300Wh, 400Wh, 500Wh of 625Wh. Deze verschillende typen accu's bieden verschillende niveaus van ondersteuning en actieradius.

Ontdek de voordelen van het Bosch Smart systeem met de ebike Flow app

Als fietsliefhebber weet je vast dat elektrische fietsen tegenwoordig razend populair zijn. Maar wist je ook dat het Bosch Smart systeem met de ebike Flow app het fietsen op een e-bike nog leuker en gemakkelijker maakt? In dit artikel willen we je graag meer vertellen over de mogelijkheden en uitgebreide weergave van informatie van het Bosch Smart systeem en de bijbehorende ebike Flow app.

Zorgeloos fietsen: waarom het verzekeren van je fiets een slimme keuze is

Fietsen is in Nederland een populaire manier van vervoer. Het is een gezonde en duurzame manier om je te verplaatsen, of je nu naar je werk gaat of lekker een fietstocht maakt in je vrije tijd. Maar wat als je fiets gestolen wordt of beschadigd raakt? Een fietsverzekering kan dan uitkomst bieden.

Bescherm jezelf op de fiets: de voordelen van een fietshelm en waar je op moet letten bij aanschaf

Fietsen is een heerlijke en gezonde manier van bewegen, maar helaas kunnen er ook gevaren op de loer liggen. Een valpartij kan grote gevolgen hebben en daarom is het belangrijk om jezelf goed te beschermen. Het dragen van een fietshelm is daarbij een belangrijke stap. Karlas Fietsen uit Delft verkoopt verschillende soorten helmen van de merken Abus en MET en we vertellen je graag meer over de voordelen van het dragen van een fietshelm.

Elektrische fietsaccu: waar moet je op letten?

Elektrische fietsen worden steeds populairder onder fietsliefhebbers en woon-werkverkeer. De elektrische fiets biedt veel voordelen ten opzichte van traditionele fietsen, zoals minder inspanning en een groter bereik. Een van de belangrijkste onderdelen van de elektrische fiets is de accu. Het is dan ook belangrijk om goed voor de accu te zorgen, zodat deze zo lang mogelijk meegaat en optimaal blijft presteren.

Duurzaamheid bij Karlas Fietsen

Duurzaamheid bij Karlas Fietsen houdt in dat wij als bedrijf op allerlei mogelijke manieren proberen op een verantwoorde wijze om te gaan met onder meer energie, veiligheid, milieu en maatschappij.

Uitgelicht Januari 2023: Gazelle HeavydutyNL C7 HMB Best getest!

Het AD heeft in hun test over schoolfietsen de HeavyDutyNL C7 HMB verkozen tot beste elektrische transportfiets. “Een mooie complete transportfiets waar alles aan klopt” aldus het testpanel.

Chamonix T10 HMS wint Beste Koop AD Fietstest 2022

De Gazelle Chamonix T10 HMS wint in de AD Fietstest 2022 'Beste Koop' in de categorie Elektrische toerfietsen en wordt beoordeeld met een 7,8!

Uitgelicht Juli 2022: de Gazelle Paris C7+ HMB

DIRECT LEVERBAAR - Met de nieuwe Paris C7+ HMB toont Gazelle overtuigend aan dat een e-bike van topkwaliteit ook met beperkt budget te realiseren is. Met de + hebben de ontwerpers van Gazelle er een schepje bovenop gedaan: meer ondersteuning, meer comfort en meer bedieningsgemak.

Uitgelicht April 2022: Sparta A-Shine Energy M8b

Klaar voor een soepele rit met de kracht van een 50Nm Bosch middenmotor? De stijlvolle A-shine Energy is een van de beste én meest complete e-bikes.

Uitgelicht Maart 2022: Gazelle Makki Load HMB

Makki is ontworpen met input van ouders en kinderen als uitgangspunt. Hierdoor is Makki geen gewone elektrische bakfiets, maar een bakfiets waar jij én je kinderen elke keer weer met veel plezier gebruik van maken. Er is alle aandacht gegeven aan veiligheid en comfort, voor zowel jou als je kleintje(s). En met een doordacht pakket aan accessoires durf je het aan je tweede auto te vervangen voor Makki.

NIEUW: EXTRA BOSCH ACCUBEVEILIGING LOCKRIDE

Ebike accu's zijn erg populair, helaas ook onder de dieven. Verklein daarom de kans op diefstal van je accu met extra beveiliging door middel van een Lockride slot. Al vanaf 99,95 bescherm je jouw accu tegen diefstal.

Uitgelicht Februari 2022: Batavus Fier 2

Direct leverbaar! Maak kennis met de nieuwe Batavus Fier. Deze veelzijdige bakfiets is de ideale oplossing om samen met het hele gezin lekker op uit te gaan. Voorzien van veel veilige functies zoals een railsysteem, schijfremmen en veilige verlichting zodat jij elk avontuur kan overwinnen.

Uitgelicht Januari 2022: Gazelle Bloom HMS

Liefst wil je een fiets voor het leven, toch? Een stoere familiefiets, waarmee je onder alle omstandigheden moeiteloos en supercomfortabel kunt rijden: alleen, met alle boodschappen en een of twee kinderen. Een fiets waarmee je overal voor de dag kunt komen. Helemaal Gazelle: veilig, comfortabel en in markant design.

De Gazelle Chamonix is weer leverbaar, prijs vanaf € 999,-

Nu weer leverbaar: de Gazelle Chamonix stads-/tourfiets! In dit artikel lees je meer over de mooie eigenschappen van deze fiets.

Gazelle Ultimate C8+ HMB Belt best getest in de ADR fietstest 2021!

.. en uiteraard bij ons te koop! Maak een afspraak om een proefrit te maken.

Karlas Fietsen 25 jaar!

Van 8 tot en met 13 april 2019 vierden wij het 25-jarig jubileum van Karlas Fietsen. Tijdens deze feestweek kreeg u bij aanschaf van een elektrische fiets een actiepakket dat bestaat uit een diefstal en casco verzekering voor één jaar, een gratis kettingslot en maar liefst 2 gratis servicebeurten. En dat alles onder het genot van een lekker kopje koffie en gebak!

Contactgegevens

Routebeschrijving


Facebook


Openingstijden

Maandag:  13:00 - 18:00
Dinsdag:  08:30 - 18:00
Woensdag:  08:30 - 18:00
Donderdag:  08:30 - 18:00
Vrijdag:  08:30 - 18:00
Zaterdag:  08:30 - 17:00
Zondag:  Gesloten
 
Wij zijn gesloten op de volgende feestdagen:

Eerste en Tweede Paasdag
Koningsdag
Hemelvaartsdag
Eerste en Tweede Pinksterdag
Eerste en Tweede Kerstdag
Nieuwjaarsdag

Op Kerstavond 24 december en Oudjaarsdag 31 december zijn wij geopend tot 15:00